Známe krajské reprezentanty na ODM 2023

02.10.2022 09:07

V neděli 18. září proběhla v Karlových Varech v Lidovém domě kvalifikace na Olympiádu dětí a mládeže 2023 (ODM 2023). Hrálo se ve čtyřech kategoriích jednotlivců – 3 chlapecké a 1 dívčí. U chlapců byly kategorie rozděleny následovně: ročníky narození 2007 a ml, 2009 a ml. a 2011 a ml. Kategorie děvčat se hrála pouze jedna a to 2007 a ml. 

Právo startu v každé kategorii náleželo čtyřem nejvýše postaveným dětem na listině českého rapid ela k 1.9. Nutnou podmínkou účastníků bylo trvalé bydliště na území Karlovarského kraje. KM vydala začátkem září seznam oprávněných účastníků. Po odhláškách některých účastníků, nakonec do turnaje zasáhli tito hráči:

Chlapci 2007 a ml.: Tegda Vojtěch (KŠ Tietz), Kodet Jaromír (ŠK K. Vary), Boček Adam (TJ Sokol Teplá), Červenka Jakub (ŠK Spartak Chodov)

Chlapci 2009 a ml.: Červinka Vojtěch (ŠK K. Vary), Novotný Dominik (KŠ Tietz), Ugrenovich Jaroslav, Nykl Ladislav (oba ŠK K. Vary)

Chlapci 2011 a ml.: Zrůst Lukáš (ŠK Spartak Chodov), Grosser Filip, Čontoš Václav (oba KŠ Tietz), Jirků Pavel (ŠK Spartak Chodov)

Dívky 2007 a ml.: Šedá Michaela (KŠ Tietz), Kůsová Nikola (ŠK Spartak Chodov), Kodetová Adriana (ŠK K. Vary), Koval Anna (KŠ Tietz)

Hrálo se v každé kategorii dvoukolově tempem 2 x 20 min + 10 sekund na tah bez povinného zápisu.

Mezi nejstaršími chlapci si pro celkem jednoznačné vítězství dokráčel Vojtěch Tegda, který během turnaje potratil pouze půl bodu a kolo před koncem už se mohl těšit z postupu na olympiádu. Druhý skončil s odstupem dvou bodů Kuba Červenka a třetí pak Jára Kodet.

Mezi chlapci s ročníky narození 2009 a ml. si právo reprezentovat náš kraj vybojoval karlovarský Jára Ugrenovich, který měl vynikající vstup do turnaje (4/4) a i přes zaváhání v 5. kole si již postup v posledním kole ujít nenechal. Druhý skončil o bod zpět Dominik Novotný a třetí Vojta Červinka, který dobrovolně startoval mezi staršími hráči.

Mezi nejmladšími chlapci byla v boji o postupové místo k vidění asi nejdramatičtější bitva napříč všemi kategoriemi. Filipovi Grosserovi se povedlo potrápit největšího favorita turnaje Lukáše Zrůsta, když ho v prvním okruhu přehrál černými kameny. V posledním kole tak musel Lukáš, pokud chtěl pomýšlet na postup, zvítězit, což se mu nakonec v dlouhé partii povedlo. A jelikož byl po šesti odehraných kolech stav na čele vyrovnaný – oba hráči měli 5 bodů – musely o postupu rozhodnout až bleskové partie. V nich prokázal větší zkušenosti a pevné nervy Lukáš, a tak se z postupu na olympiádu může těšit právě on. O pořadí na třetím místě také rozhodovaly až bleskové partie a třetí skončil nakonec po boji karlovarský Vašek Čontoš.

Dívčí bitvu vyhrála Míša Šedá, která po poměrně vlažném startu (0,5/2) přeřadila na vyšší rychlostní stupeň a čtyřmi vítězstvími v řadě nakonec předběhla zbytek startovního pole. I ona si tak dokráčela pro své olympijské účastnické místo. Druhá skončila Adrianka Kodetová, třetí pak Anička Koval.

Vítězové turnajů si tak zajistili účast v krajské reprezentaci. Olympiáda bude probíhat koncem ledna ve Špindlerově Mlýně a budeme určitě našim zástupcům držet palce!!

Výsledky: Chlapci  2007 a ml. , chlapci 2009 a ml., chlapci 2011 a ml. a dívky 2007 a ml.

Autor článku: Miloš Hüttner

 

Zpět