Rozpis soutěží družstev - sezóna 2016/2017

13.07.2016 06:45

dokument ke stažení: RozpisKV1617.doc (112 kB)

Rozpis soutěží družstev na sezónu 2016/2017

Sportovně technická komise Krajského šachového svazu Karlovy Vary

 

A: Vedoucí soutěží (a zároveň i administrátoři):

Krajský přebor I (dále KPI): Milan Latislav, E: latislav@volny.cz, mobil: 605488929

Krajský přebor II (dále KPII): Oldřich Rosendorf, E: rosendorfo@seznam.cz, mobil: 776154594

Krajská soutěž (dále KS): Tomáš Ornet, E: tomasornet@seznam.cz, mobil: 607673703

Vedoucí soutěží se řídí Statutem vedoucích soutěží, který vydala STK KŠS Karlovy Vary.

Vedoucí soutěží vydávají číslované řádné a mimořádné Zpravodaje s důležitými informacemi.

 

B: Pořadatel:

Pořadatelem soutěží je Krajský šachový svaz Karlovy Vary, Dr. Davida Bechera 18,  360 01 Karlovy Vary,     IČO : 7096 5340, bankovní spojení: RF-Banka Karlovy Vary, číslo účtu: 915976001/5500. Řídícím orgánem je Sportovně technická komise KŠS Karlovy Vary.

 

C: Právo účasti:

Právo účasti mají družstva, která se do příslušné soutěže kvalifikovala svými výsledky v minulé sezóně. Pro postupy a sestupy platí pravidla dle bodu M.

Přehled oprávněných družstev (po odhlášení některých družstev a po výzvách k doplnění soutěží):

Krajský přebor I:

1. ŠK Caissa Nová Role, 2. ŠK Karlovy Vary A, 3. ŠK Valdštejn Cheb A, 4. Baník Sokolov ŠO A, 5. Karlovarský šachklub Tietz C, 6. TJ Baník Habartov A, 7. TJ Tašovice A, 8. TJ Spartak Horní Slavkov, 9. TJ Ostrov A, 10. ŠK Spartak Chodov A, 11. AVZO Františkovy  Lázně (osloveni podle pravidla 3 o obsazování soutěží), 12. neobsazeno

Krajský přebor II:

1. ŠK Valdštejn Cheb B, 2. TJ Baník Habartov B, 3. TJ Olympie Hroznětín A, 4. TJ Baník Sokolov ŠO B, 5. ŠK Spartak Chodov B, 6. ŠK Global Sokolov, 7. TJ Tašovice B, 8. Jiskra Aš A, 9. ŠK Karlovy Vary B, 10. TJ Ostrov B, 11. Karlovarský šachklub Tietz D, 12. neobsazeno

Krajská soutěž:

1. TJ Sokol Teplá, 2. ŠK Valdštejn Cheb C, 3. ŠK Spartak Chodov B, 4. TJ Olympie Hroznětín B, 5. Karlovarský šachklub Tietz E, 6. TJ Jiskra Aš B, 7. Karlovarský šachklub Tietz F 8.neobsazeno

 

Proti zařazení družstva lze podat námitku do 15.6.2016 k STK KŠS Karlovy Vary bez nutnosti hradit poplatek za námitku.

 

D: Hrací systém:

Soutěže družstev, řízené STK KŠS Karlovy Vary, se v této sezóně hrají systémem:

  • KPI: systém pro 12 osmičlenných družstev každý s každým jednokolově
  • KPII: systém pro 12 osmičlenných družstev každý s každým jednokolově.
  • KS: pětičlenná družstva – systém bude upřesněn podle počtu startujících po odeslání soupisek.

Hodnocení výsledků: podle článku 5. Soutěžního řádu.

 

E: Hrací termíny:

KPI a KS:

2016 – 16.10.,  6.11., 20.11., 4.12.   2017 – 8.1., 22.1., 5.2., 19.2., 5.3., 26.3., 9.4.

- jako 1. liga západ

KPII:

2016 – 9.10., 30.10., 13.11., 27.11., 11.12.  2017 – 15.1.,29.1., 12.2., 26.2., 19.3., 2.4.

- jako 2. liga A

 

F: Začátky utkání:

Začátek utkání soutěží je stanoven na 10:00 hodin. Čekací doba pro družstvo je 1 hodina.

 

G: Tempo hry:

Tempo hry je v KPI, KPII a KS stejné: 90 minut na 40 tahů a 30 minut do konce partie s přídavkem 30 vteřin na tah.

 

H: Přihlášky:

Družstva se přihlašují E-mailem příslušnému vedoucímu soutěže:

·         KP I, KP II a KS – přihlášky do 15.7.2016           

Spolu s přihláškou je třeba zaslat potvrzení o platbě pokut za minulou sezónu 2015/2016, nebo je třeba zaslat identifikaci platby pokuty. Bez uhrazení pokuty klubem nebudou družstva vpuštěna do soutěží. Platbu pokut dokládá vždy nejvýše umístěné družstvo oddílu/klubu v soutěžích KŠS Karlovy Vary.

Přihlášky zaslané po termínu, případně dodatečné odhlášení bude sankcionováno – viz. část pokuty.

Formulář přihlášky je v příloze tohoto rozpisu.

 

I: Soupisky:

Každé družstvo je povinno odeslat soupisku družstva vedoucím soutěží do 16.9.2016. Soupiska musí obsahovat všechny náležitosti dle čl. 3.5.1. Soutěžního řádu.

 

Pokud do doby vydání úvodního zpravodaje nebudou odstraněny závady na soupiskách dle pokynu Vedoucích soutěží, přičemž průkazní břemeno o odstranění závad leží na straně oddílů a klubů, bude postupováno takto:

Ze soupisky budou vyškrtnuti hráči, pokud budou členy základní sestavy, či jim bude pozastavena činnost, pokud nebudou členy základní sestavy v případě že:

-          hráč nemá řádnou registraci u ŠSČR (platí i pro registraci cizinců)

-          cizinec nemá přidělené ID FIDE

-          host nemá doložený souhlas s hostováním mateřského oddílu či klubu

Odstranění závad u hráčů s pozastavenou činností je nutné provést nejpozději do 31.1.2017, jinak budou také vyškrtnuti ze soupisky. Hráč s pozastavenou činností může nastoupit k utkání až poté, kdy tuto skutečnost oznámí vedoucí soutěže v pravidelném či mimořádném zpravodaji.

V KS lze kdykoliv dopisovat pouze nově registrované hráče (= hráči, jejichž registrace u ŠSČR vznikla až po zahájení soutěže) na konec soupisky. Obdobné pravidlo platí i pro cizince, kde je navíc podmínkou přidělení ID FIDE. Dopsaný hráč může nastoupit k utkání poté, kdy tuto skutečnost oznámí vedoucí soutěže v pravidelném či mimořádném zpravodaji.

Limit pro maximální počet volných hráčů na soupiskách byl zrušen.

 

J: Řízené losování:

Řízené losování bude provedeno v souladu se SŘ ŠSČR. Požadavky na řízené losování je třeba zaslat do 31.7.2016 řídícímu soutěže v kopii na předsedu STK KŠS Karlovy Vary (Martin Hajšman, mhasjman@tietz.cz, 306350047).

 

K: Pravidla:

Všichni účastníci soutěží jsou povinni řídit se platnými dokumenty ŠSČR a KŠS - Pravidly FIDE, Soutěžním řádem, tímto rozpisem a pokyny Vedoucích soutěží.

 

L: Startovné, poplatky a náklady:

Oddíly či kluby jsou povinny za každé družstvo v soutěžích uhradit startovné do 15.7.2016 ve výši:

  • Krajský přebor I                  750 Kč
  • Krajský přebor II                550 Kč
  • Krajská soutěž                      300 Kč

Registrační poplatek za účast cizince v soutěži je stanovena na 300,- Kč /soutěž. Doklad o zaplacení registračního poplatku cizince je třeba zaslat spolu se soupiskou na adresu řídícího soutěže do 16.9.2017.

Náklady spojené s účastí v soutěži si účastníci hradí sami.

 

M: Postupy a sestupy:

Konferencí KŠS KV byla schválena pravidla, která se uplatní podle priority od nejnižšího k nejvyššímu dokud se soutěž nanaplní:

1.  Platí standardní pravidlo SŘ (čl. 3.4.2), že postupuje první z nižší soutěže a náhradníkem je druhý v pořadí. Poslední družstvo sestupuje.

2.  Pokud nedojde k obsazení soutěže podle pravidla 1., použije se pravidlo pro reorganizace soutěže SŘ (3.4.3) a je nabídnuta možnost hrát ve vyšší soutěži všem ostatním družstvům v nižší soutěži vyjma posledního.

3.  Pokud stále nedojde k obsazení volného místa, použije se pravidlo STK KŠS KV a je nabídnuta možnost sestupujícímu družstvu zůstat ve vyšší soutěži.

 

N: Námitky a odvolání:

Námitky ve smyslu článku 2. Odvolacího řádu ŠSČR se podávají k Vedoucímu soutěže a zasílají se na jeho adresu. Poplatek ve výši dané platnou Ekonomickou směrnicí ŠSČR se platí na účet KŠS Karlovy Vary.

Odvolání ve smyslu článku 3. Odvolacího řádu ŠSČR se podává k STK KŠS Karlovy Vary a zasílá se na adresu STK Karlovy Vary. Poplatek ve výši dané platnou Ekonomickou směrnicí ŠSČR se platí na účet KŠS Karlovy Vary.

O: Hlášení a zveřejňování výsledků

Zástupce domácího družstva je povinen podat hlášení o výsledku zápasu v den konání zápasu nejpozději do 18:00 hodin (SMS, e-mail, telefon). Způsob hlášení výsledků upřesní vedoucí soutěže na losovací schůzi a zveřejní v úvodním zpravodaji (ÚZ).

Výsledky a zpravodaje z kola budou zveřejněny v hrací den nejpozději do 20.00 na webových stránkách ŠSČR. Ve zpravodaji již nebudou uváděny tabulky a výsledky, jen bude oznámena platnost výsledků a tabulek zveřejněných na webu ŠSČR.

Výsledky budou zveřejněny jako neúplné, pokud některé družstvo neodešle včas výsledek. Vybraná pokuta (viz. pokuty) za pozdní odeslání poslouží na zpracování opakovaného zveřejnění výsledků.

 

P: Rozhodčí:

Rozhodčí na zápasy deleguje komise rozhodčích ve spolupráci s řídícím soutěže. Delegace rozhodčího na příslušný zápas bude oznámena předem v rozpisu či ve zpravodaji. Pokud nebude rozhodčí delegován, určí ho pořadatel pokud možno z řad přítomných rozhodčích.

 

Q: Komunikační zařízení:

Bez dovolení rozhodčího je zakázáno mít v hracím prostoru mobilní telefon nebo jiný elektronický komunikační prostředek, není-li zcela vypnutý. Vydá-li takové zařízení jakýkoliv zvuk či jiný signál, prohrává příslušný hráč svou partii. Soupeři bude přiznána výhra. Nemůže-li však soupeř dát hráčovu králi mat žádnou posloupností přípustných tahů, bude mu přiznána pouze remíza.

 

R: Pokuty:

Za porušení nebo nedbání ustanovení soutěžních dokumentů, zejména Soutěžního řádu, Rozpisu soutěže, dodatků rozpisu nebo pokynů vydaných vedoucím soutěže jsou v souladu s odstavcem 2.9. a články 3.5.6. a 5.3.4. Soutěžního řádu stanoveny pokuty. Pokuta je závazkem oddílu či klubu, jehož je družstvo součástí, vůči KŠS K. Vary a bez jejího zaplacení nebude do soutěží řízených KŠS K. Vary přijato žádné družstvo příslušného oddílu či klubu.

Ø  Družstvo, které se během soutěže bez důvodu zaviněného vyšší mocí nedostaví k utkání, bude pokutováno s přihlédnutím k míře zavinění, ovlivnění soutěže a úspoře nákladů tohoto družstva takto:

  • 500,- Kč, pokud jde o družstvo startující v Krajském přeboru I a II
  • 300,- Kč pokud jde o družstvo startující v Krajské soutěži

Ø  Za manipulaci se soupiskou, za kterou je považováno zejména to, že hráč jako člen základní sestavy družstva nesehraje v průběhu celé soutěže bez závažného důvodu alespoň dvě partie, bude družstvo pokutováno za každého takového hráče částkou:

  • 200,- Kč za jednu neodehranou partii / 400,- Kč za dvě neodehrané partie pokud jde o hráče družstva v v Krajském přeboru I a II
  • 50,- Kč za jednu neodehranou partii / 100,- Kč za dvě neodehrané partie pokud jde o hráče družstva v v Krajské soutěži

Ø  Za porušení sportovní etiky je považováno nastoupení do utkání s nižším počtem hráčů dle článku 3.6.4 Soutěžního řádu (neobsazení šachovnice). Provinivší se družstvo bude pokutováno:

  • V Krajské soutěži nebude pokutováno
  • V Krajském přeboru I a II je pokuta 100,- Kč za každou neobsazenou šachovnici. Družstvo však nebude pokutováno, pokud za celou soutěž nastane jen jeden případ neobsazení šachovnice jeho vinou a to ještě pouze pokud k neobsazení nedojde v posledním kole soutěže.

Ø  Za porušení sportovní etiky a znevážení soutěže, za které je považována kontumace partií dle článku 3.6.4 Soutěžního řádu (nedostavení se hráče do jedné hodiny od stanoveného začátku utkání) bude družstvo pokutováno:

Krajský přebor I a II:

  • 450,- Kč za kontumaci první šachovnice
  • 400,- Kč za kontumaci druhé šachovnice
  • 350,- Kč za kontumaci třetí šachovnice
  • 300,- Kč za kontumaci čtvrté šachovnice
  • 250,- Kč za kontumaci páté šachovnice
  • 200,- Kč za kontumaci šesté šachovnice
  • 150,- Kč za kontumaci sedmé šachovnice
  • 100,- Kč za kontumaci osmé šachovnice

Krajská soutěž:

  • 250,- Kč za kontumaci první šachovnice
  • 200,- Kč za kontumaci druhé šachovnice
  • 150,- Kč za kontumaci třetí šachovnice
  • 100,- Kč za kontumaci čtvrté šachovnice
  •   50,- Kč za kontumaci páté šachovnice

Ø  Pokuta za pozdě odeslanou přihlášku je 100,- Kč.

Ø  Pokuta za odhlášení ze soutěže je 100,- Kč.

Ø  Pokuta za pozdní hlášení výsledku utkání je 100,- Kč.

 

Pokuty udělují vedoucí soutěží, kteří mají právo udělovat případné další pokuty dle čl. 2.9.2. Soutěžního řádu. Pokuty schvaluje STK KŠS K.Vary.

 

S: Zápočet na LOK a ELO FIDE:

Soutěže budou započteny na LOK ČR. Krajský přebor I bude započten na ELO FIDE. Vedoucí soutěží zašlou výsledky k zápočtu v předepsané formě a termínech. Krajský přebor I bude proto zasílán na ELO FIDE každý měsíc a na LOK ČR k 5.1. a 5.5. Ostatní soutěže se započtou až po skončení.

 

T: Platby:

Všechny předepsané platby (startovné, poplatky, pokuty, …) se hradí bankovním převodem či vložením hotovosti na přepážce na účet KŠS KV u Raiffeisen Bank Karlovy vary, číslo účtu 915976001/5500. Kopii dokladu o provedené platbě není nutné přiložit k přihlášce do soutěže, pokud v přihlášce vyplní identifikace platby.

Doporučené variabilní symboly plateb:

·         TJ Jiskra Aš                                    3515001

·         ŠK Mariánské Lázně                      3515003

·         AVZO-STSČ Františkovy Lázně   3515004

·         ŠK K-servis Cheb                           3515005

·         Karlovarský šachklub Tietz           3515051

·         ŠK Karlovy Vary                           3515052

·         TJ Tašovice                                    3515053

·         TJ Olympie Hroznětín                    3515055

·         TJ Ostrov                                        3515057

·         ŠK Caissa Nová Role                     3515058

·         TJ Sokol Teplá                               3515059

·         TJ Baník Habartov                         3515101

·         TJ Spartak Horní Slavkov              3515102

·         TJ Baník Sokolov ŠO                     3515103

·         ŠK Global Sokolov                        3515105

·         ŠK Spartak Chodov                        3515106

Za variabilní symbol doplňte dva znaky podle charakteru platby:

·         13 – startovné v KPI a KPII

·         14 – startovné v KS

·         34 – poplatek při námitce nebo odvolání na úrovni KŠS

·         31 – uhrazení pokuty

Při kumulovaných platbách uvádějte variabilní symbol podle převládajícího charakteru platby.

 

U: Zápisy o utkání

Zápis o utkání se vyhotovuje ve 2 exemplářích. Jsou tři možnosti vyhotovení:

-          2 papírové originály

-          nebo papírový originál a papírová kopie

-          nebo papírový originál a elektronická kopie – sken, foto apod.

Papírový originál vždy obdrží hosté.

 

Martin Hajšman,

předseda STK KŠS Karlovy Vary

mobil:602350047, Email: mhajsman@tietz.cz

 

 

Zpět