Olympiáda dětí a mládeže 2023

05.02.2023 09:39

Špindlerův Mlýn hostil ve dnech 22. – 26. ledna 2023 Olympiádu dětí a mládeže, jejíž součástí byly i turnaje v šachu. Soutěžilo se v rapid šachu ve čtyřech kategoriích jednotlivců (chlapci do 16 let, do 14 let a do 12 let a dívky do 16 let), na programu byla taky soutěž krajských výběrů v bleskovém šachu. Každý kraj nominoval jednoho zástupce do jednotlivých kategorií.

Karlovarský kraj reprezentovala čtveřice: Vojtěch Tegda (KŠ Tietz), Jaroslav Ugrenovich (ŠK Karlovy Vary), Lukáš Zrůst (Spartak Chodov) a Michaela Šedá (KŠ Tietz). Vojta a Jára patřili ve svých turnajích mezi papírové outsidery, ale i přes velkou snahu a bojovnost se klukům nepovedlo opustit spodní patro tabulky – oba obsadili 14. místo. Naděje na pěkný výsledek jsme vkládali do Lukáše a Míši, oba již mají zkušenosti z přeborů ČR. Jejich umístění ovlivnily prohry v posledním kole, skončili pouze mírně nad papírovými předpoklady – shodně 11. místo. V turnaji týmů v bleskovém šachu jsme obsadili 13. místo. Podrobné výsledky na chess-results.com.

Děkuji Lence Kůsové, která se kromě zařizování všeho před turnajem, postarala i o sportovní vyžití naší výpravy. Kromě šachového programu jsme tak stihli vyzkoušet hotelový bazén, denně jsme nachodili přes 10 tisíc kroků (počasí nám přálo), nezapomenutelným zážitkem bylo psí spřežení.

Srovnání s nejlepšími šachisty v republice nám nastavilo zrcadlo. Víme, že jiná cesta než poctivý trénink ke zlepšení nevede a já věřím tomu, že naši hráči na sobě zapracují. Příště si napravíme reputaci!

autorka článku: Zuzana Hagarová, trenérka týmu

výsledky: chess-results.com

 

 

Zpět