Zápis z jednání Komise mládeže 26. září 2012

02.10.2012 18:24

 

Přítomni: Věra Lorencová, Přemysl Stuška, Miroslav Eliáš, Miloš Hütner, Martin Klepal

Hosté: Tomáš Lorenc, Ladislav Hajšman, Marcel Vlasák, Lukáš Vlasák

 

Program:

  1. Informace předsedy krajského šachového svazu

  2. Odstoupení předsedkyně Věry Lorencové k 30.6.2012

  3. Volba nového předsedy

  4. Krajský manažer KCTM

  5. Ekonomické záležitosti KCTM

  6. Listina talentů

  7. Termínový kalendář

  8. Propozice soutěží – jednotlivci i družstva

  9. MČech mládeže – doprovod

  10. Koncept komise mládeže

 

Bod 1

Tomáš Lorenc seznámil přítomné s novou strukturou financování šachů, kdy MŠMT dělí peníze přes kraje a přes sportovní svazy. V květnu na schůzi předsedů krajských šachových svazů došlo ke konkrétnímu rozdělení finančních částek. Karlovarský kraj obdržel 33000,- Kč na činnost jednotlivých oddílů a 50000,- na centrum talentované mládeže. Dále informoval o projektu šachy do škol, který je řízen přímo ŠSČR. Vedením projektu v našem kraji byl výborem jmenován Miroslav Wimmer.

Marcel Vlasák upozornil na další možný zdroj financování a to z výnosů daně z hazardu. Tyto peníze přerozdělují obce a kraj.

 

Bod 2

Věra Lorencová avizovala svůj úmysl odstoupit již v jarních měsících. Termín zvolila tak, aby administrativně dokončila sezónu 2011/2012. Za jedny z důvodů uvedla zvyšující pasivitu členů komise a sama po deseti letech již necítila svůj přínos ve vedení komise a rozhodla se realizovat konkrétní kroky v pozici manažera Krajského centra talentované mládeže (KCTM).

 

Bod 3

Na uvolněné místo předsedy byl jediný kandidát – Přemysl Stuška. Již s předstihem rozeslal přítomným svůj koncept komise mládeže. Byl zvolen 4 hlasy pro a jeden se zdržel.

 

Bod 4 a 5

Tomáš Lorenc osvětlil časovou posloupnost při vzniku KCTM. Vzhledem k tomu, že se o přidělených penězích rozhodlo definitivně v květnu a do konce června měly kraje nahlásit krajské manažery. Výkonný výbor KŠS poté na návrh předsedkyně KM Věry Lorencové jmenoval na svém květnovém zasedání Věru Lorencovou do funkce koordinátora KCTM.

Věra Lorencová představila projekt KCTM a v diskuzi vysvětlila některé názorové rozdíly. Hlavní bylo projekt rozjet, protože peníze mají být vyúčtovány do konce října. Dále předpokládá, že v dalších letech již kraj takto velkou částku na KCTM zřejmě nedostane. V diskuzi všichni členové KM vyslovili manažerce podporu, přestože na některé kroky byl i odlišný názor. V e-mailové korespondenci manažerka představila způsob rozdělení peněz – 15000,- Kč na kolektivní soustředění a 30000,- Kč na individuální tréninky talentů. Po diskuzi se komise přiklonila k názoru, že by bylo vhodné podpořit soustředění pořádané oddílem TJ Spartak Chodov. Debata o odměně trenérům, zda postupovat podle směrnic, či podle návrhu manažerky neskončila shodou, tudíž je na zodpovědnosti manažerky, jaký klíč k rozdělování odměn zvolí. Dále byla manažerka vyzvána, aby trenérům poskytla kopii dopisu, který rozeslala rodičům vybraných dětí. Také byla diskuze na téma školení trenérů. Na závěr vystoupil hospodář svazu Ladislav Hajšman s tím, že projekt KCTM bude v zimě zhodnocen a doufá, že dále bude pokračovat ve vzájemné koordinaci s komisí mládeže.

 

Bod 6

Debata reagovala na návrh manažerky KCTM. Ta se rozhodla pro jasně měřitelné „objektivní“ kritérium – první tři v každé kategorii krajského přeboru. Marcel Vlasák vystoupil s názorem, že kritéria „talentu“ mají obsahovat i přesah do budoucnosti – zájem a zapálení hráče pro šachy. Miloš Hüttner se nabídl, že se pokusí vypracovat kritéria a sestavit návrh listiny talentů pro následující rok. Miroslav Eliáš oznámil ztrátu zájmu o šachy u hráče Ngyuena. Jako náhradníka do tréninkového procesu navrhl hráče Toncara. Tento návrh byl přijat. Dále byla vyzvána Věra Lorencová, aby prověřila zájem hráče Ňorby. V případě nezájmu by byl nahrazen hráčem Gárským.

 

Bod 7

Pořadatelé turnajů nahlásí předběžné termíny Přemyslu Stuškovi, který sestaví termínový kalendář.

 

Bod 8

Navržena změna v propozicích jednotlivců – o celkovém prvním místě v případě rovnosti bodů rozhodují vzájemné partie. Ostatní kritéria zachovat. Před sestavením rozpisu soutěže Krajský přebor družstev starších žáků prokonzultovat s ŘO vyšší soutěže (p. Kalužný) možnosti udělení výjimky pro náš kraj ohledně tempa a počtu hráčů v družstvu.

 

Bod 9

Trenérem účastníků MČech byl navržen a jednomyslně zvolen Lukáš Vlasák. Marcel Vlasák se nabídl, že zajistí administrativní záležitosti. Lukášovi Vlasákovi bude proplaceno ubytování, strava a částečná úhrada dopravy.

 

Bod 10

Každý elektronicky obdržel návrh konceptu, který Přemysl Stuška závazně představil u příležitosti své kandidatury na předsedu komise mládeže. Připomínky k materiálu je možné (žádoucí ) zaslat emailem na ostatní členy KM. Připomínky a podměty ke konceptu, které se nepodaří vykorespondovat elektronicky, budou projednány na nejbližší schůzce KM.

 

Zapsal Martin Klepal

 

 

 

Usnesení z jednání komise mládeže 26. září 2012

 

Komise

I. bere na vědomí:

 

  1. Odstoupení předsedkyně Věry Lorencové

  2. Jmenování Věry Lorencové manažerkou KCTM

  3. Jmenování Miroslava Wimmera vedením projektu šachy do škol

 

II. zvolila:

  1. novým předsedou Přemysla Stušku

  2. Lukáše Vlasáka trenérem na MČech

 

III. ukládá:

  1. Marcelu Vlasákovi zaslat Věře Lorencové podklady pro příspěvek na soustředění. Termín do 30. září

  2. Miloši Hüttnerovi zpracovat kritéria a listinu talentů. Termín do 31. prosince.

  3. Věře Lorencové zjistit zájem hráče Ňorby. Termín do 5. října.

  4. Martinu Klepalovi zpracovat rozpis soutěže jednotlivců. Termín do 31. října

  5. Přemyslu Stuškovi vypracovat návrh termínového kalendáře. Termín - průběžně aktualizovat

  6. Věře Lorencové přeposlat kopii dopisu trenérům. Termín – co nejdříve.

  7. Přemyslu Stuškovi ověřit možnost úpravy soutěžních podmínek v KPD st. žáků. (tempo a počet hráčů) [Termín ihned] a následně předložit rozpis soutěže.

  8. Přemyslu Stuškovi zpracovat rozpis soutěže KPD ml. Žáků. Termín do 15. října.

  9. Všem zájemcům o pořádání akcí (turnaje a soustředění) v následujícím kalendářním roce 2013, na které zamýšlí použít podporu z rozpočtu KM, sdělit svůj úmysl do 30. listopadu s doplňujícími údaji v takovém rozsahu, aby mohly být seriózně posouzeny KM.

Zápis ve formátu .doc ke stažení zde

Zpět