Vydařený návrat mládežnického turnaje do Teplé

15.02.2022 20:46

V sobotu 12. února 2022 pokračoval krajský přebor mládeže svým druhým kvalifikačním turnajem. Po více než třech letech se krajský přebor vrátil do své tradiční destinace, tj. do Teplé. Pořadatelem akce byl TJ Sokol Teplá a hrálo se opět v pěkném a nově zrekonstruovaném sále místního kulturního domu. Na startu se sešlo celkem 43 účastníků z pěti krajských a jednoho přespolního klubu.

kategorii HD 10 (ročníky narození 2013 a ml.) zápolilo hned osm mladých vyznavačů královské hry. Hrálo se systémem každý s každým a po sedmi odehraných kolech měl na svém kontě nejvíce bodů (6,5) karlovarský George Ugrenovich (ŠK K.Vary), což mu zajistilo vítězství v tomto turnaji. O půl bodu zpět skončil jeho klubový kolega Filip Pokorný (ŠK K.Vary). Na bronzovém stupínku pak skončil chodovský Jakub Surý (ŠK Spartak Chodov).

kategorii HD12 (ročníky narození 2011 a ml.) v konkurenci 10 účastníků muselo o celkové vítězce rozhodnout až první pomocné hodnocení. Po devíti odehraných kolech měly totiž na svém kontě shodný bodový zisk jak Dianka Romanko (ŠK K.Vary), tak i Nikča Kůsová (ŠK Spartak Chodov). Ve prospěch Dianky nakonec rozhodlo především vítězství v jejich vzájemné partii. Na Nikču zbylo tak „pouze“ druhé místo. Sluší se také vyzdvihnout fakt, že Dianka hrála dobrovolně ve starší kategorii (věkem totiž patří ještě do kategorii HD10), jak je ale z výsledků patrné, popasovala se s touto výzvou náramně! S odstupem půlbodu zpět skončil Vojta Červinka (ŠK K.Vary).

A i v kategorii HD14 (ročníky narození 2009 a ml.) zvítězil zástupce Šachového klubu Karlovy Vary. V turnaji 13 hráčů hraném švýcarským systémem na 7 kol zvítězil Jaroslav Ugrenovich (ŠK K.Vary). A i zde muselo o vítězi rozhodnout až pomocné hodnocení, protože na stejný bodový zisk (6 bodů) dosáhla i Anička Koval (KŠ Tietz). Vzájemnou partii v turnaji však vyhrál Jára, a tak se zlatou medailí z tepelského turnaje odjížděl právě on, Anička skončila druhá. O bod zpět za vítěznou dvojicí skončil Dominik Novotný (ŠK Tietz), který svou premiérovou účast na krajském turnaji hned přetavil v bronzovou medaili.

V nejstarší kategorii HD16 (ročníky 2007 a ml.) zvítězil v konkurenci 12 účastníků domácí Adam Boček (TJ Sokol Teplá). Adam v turnaji pouze jednou klopýtl, jinak byl bezchybný, a tak i po zásluze zvítězil. Druhá skončila Míša Šedá (KŠ Tietz), která měla stejný počet bodů jako třetí Mikoláš Petr (ŠK K.Vary), ale díky druhému pomocnému kritériu nakonec brala cennější stříbrnou příčku ona.

V doplňkové kategorii dívek, vyhlašované napříč všemi kategoriemi, zvítězila Dianka Romanko, před druhou Nikčou Kůsovou a třetí Aničkou Koval.

Gratulujeme vítězům a děkujeme klubu TJ Sokol Teplá za pěkně zorganizovaný turnaj. Poslední díl kvalifikace je na programu v sobotu 5. března v Karlových Varech. V kategoriích HD12 až 16 se bude bojovat o šest postupových míst do květnového finále.

Výsledky: HD10, HD12, HD14 a HD16

Autor: Miloš Hüttner

Zpět