Nikča Kůsová je mistryní České republiky v rapid šachu!!

29.09.2022 07:00

O víkendu 11. a 12. září proběhly v Harrachově republikové šampionáty v rapid šachu mládeže do 14 let. Soutěžilo se celkem v šesti kategoriích a náš kraj reprezentovalo hned šest zástupců. V každé kategorii se hrálo švýcarským systémem na 9 kol, tempem 20 minut na partii + 5s/tah.

Zcela nejvýznamnější krajskou stopu zanechala na mistrovství chodovská Nikolka Kůsová (ŠK Spartak Chodov), která vyhrála kategorii dívek do 10 let (ročníky 2012 a ml.) a tím získala titul republikové mistryně. Gratulujeme!!.

Nikča se v 26-ti členném startovním poli potkala s vynikající formou, když sérii sedmi výher v řadě ukončila až porážka v osmém kole. O titulu tak rozhodovalo poslední deváté kolo. V něm Nikča udržela pevné nervy a pěknou aktivní hrou si došla pro zasloužený bod, který měl v tu chvíli cenu zlata. Stejný zisk bodů jako Nikča zaznamenala v turnaji i druhá frýdecko-místecká Veronika Vančáková, ale v Nikčin prospěch hrála výhra v jejich vzájemné 71 tahové (!!) partii ze čtvrtého kola.

V kategorii D12 (ročníky 2010 a ml.) startovala na své první mistrovské akci Majda Tegedová (KŠ Tietz). Majda z mistrovství vydoloval svůj první bod a umístila se na 24. místě.

V kategorii D14 (ročníky 2008 a ml.) se představila její klubová kolegyně Anička Koval, která získala celkem solidní čtyři body za tři vítězství a dvě remízy a skončila na celkové 20. příčce.

Mezi chlapci se v kategorii H10 (ročníky 2012 a ml.) představili hned dva naši krajští zástupci – Lukáš Zrůst (ŠK Spartak Chodov) a Filip Grosser (KŠ Tietz). Lukáš se z prohry v prvním kole velmi rychle oklepal a díky sérii výher stoupal tabulkou stále výš a výš, bohužel poslední dvě kola nevyšla podle plánu, což ve švýcarském systému vždy znamená propad výsledkovou listinou níže. Celkově tak skončil na 22. místě za 4,5 získaných bodu. Filip sice exceloval v odpoledních kolech, ale ta dopolední mu hrubě nevycházela. Cekově tak posbíral 3,5 bodu a skončil na 36. příčce.

V kategorii H12 (ročníky 2011 a ml.) na tom byl podobně i Vojta Červinka, také se mu dařilo odpoledne, ale v dopoledních kolech ne a ne uspět. Celkově tak z mistrovství odjel na 42. příčce se ziskem 2,5 bodu.

Všem hráčům našeho kraje patří poděkování za pěknou reprezentaci. Všichni určitě posbírali cenné zkušenosti, které se v budoucích letech nebo na blížícím se mistrovství Čech mohou hodit. Speciální poděkování a gratulace patří pak ještě jednou Nikče, které se turnaj vydařil na jedničku s hvězdičkou :)

Výsledky: D10, D12, D14, H10 a H12

Autor článku: Miloš Hüttner

Zpět